Szybki przepis bazujący na... resztkach, które masz w lodówce. 

Do tego ekspresowa marynowana marchew, wodorosty nori, sezam - i szybki azjatycki lunch gotowy.  



SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

- kawałek smażonej piersi z kurczaka
- pół torebki ryżu
- arkusz glonów nori
- mała marchewka
- 2 łyżki octu, 2 łyżki oleju, sól, cukier, imbir
- domowy sos teryaki
- sezam

Ten przepis to taki azjatycki, modny odpowiednik zapiekanki z resztek twojej babci. Dorzuć to, co masz w lodówce: rzodkiewki, oliwki, paprykę, resztkę komosy ryżowej, boczek...

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj marynowaną marchew: obierz ją obieraczką na drobne paski. Zmieszaj ocet, olej, sól, cukier i odrobinę startego imbiru w misce, włóż tam marchew, odstaw na 30min. 
  2. Arkusz glonów nori zwiń, pokrój na cienkie paski.
  3. Składniki ułóż w misce: najpierw ryż, następnie mięso, marynowaną marchew oraz glony. Ma cieszyć oko! :) 
  4. Posyp sezamem i polej domowym sosem teryaki. Smacznego!


0 Komentarze