Szybka wołowina bulgogi (low fodmap)
Szybki przepis na obiad low fodmap dla wielbicieli słodko-słonych smaków. Przygotowanie wołowiny to max. 15min.
Jeśli coś zostanie - śmiało jedz razem z waflem ryżowym czy kukurydzianym na kolację, też jest pycha!
szybka wołowina bulgogi (low fodmap) |
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 400g mięsa wołowego mielonego
- łyżeczka startego imbiru
- 60ml sosu sojowego
- 60g cukru
- ew. pokrojona w słupki marchewka
- łyżka oleju czosnkowego (do smażenia)
- pęczek szczypiorku
- sezam
W odróżnieniu od oryginału, nie używamy czosnku, pasty gochujang, cebuli ani pora.
PRZYGOTOWANIE
- Smażymy mięso, po chwili dorzucamy imbir (ew. marchewkę).
- Gdy mięso straci różowy kolor, odlewamy część tłuszczu, który wyciekł.
- W miseczce mieszamy sos sojowy z cukrem, dodajemy do mięsa. Smażymy, uważając żeby go nie przesuszyć.
- Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i trochę sezamu.
- Serwujemy z ryżem lub makaronem kukurydzianym / ryżowym. Polecam dorobić jeszcze sałatkę: pomidor, ogórek, oliwa, szczypiorek.
0 Komentarze