Szybki przepis na obiad low fodmap dla wielbicieli słodko-słonych smaków. Przygotowanie wołowiny to max. 15min. 

Jeśli coś zostanie - śmiało jedz razem z waflem ryżowym czy kukurydzianym na kolację, też jest pycha! 


szybka wołowina bulgogi (low fodmap)
szybka wołowina bulgogi (low fodmap)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

- 400g mięsa wołowego mielonego
- łyżeczka startego imbiru
- 60ml sosu sojowego
- 60g cukru 
- ew. pokrojona w słupki marchewka
- łyżka oleju czosnkowego (do smażenia)
- pęczek szczypiorku
- sezam

W odróżnieniu od oryginału, nie używamy czosnku, pasty gochujang, cebuli ani pora.

PRZYGOTOWANIE

  1. Smażymy mięso, po chwili dorzucamy imbir (ew. marchewkę).
  2. Gdy mięso straci różowy kolor, odlewamy część tłuszczu, który wyciekł. 
  3. W miseczce mieszamy sos sojowy z cukrem, dodajemy do mięsa. Smażymy, uważając żeby go nie przesuszyć.
  4. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i trochę sezamu.
  5. Serwujemy z ryżem lub makaronem kukurydzianym / ryżowym. Polecam dorobić jeszcze sałatkę: pomidor, ogórek, oliwa, szczypiorek.


0 Komentarze