Zupa marchewkowa z masłem orzechowym (low fodmap)
Na pierwszy rzut oka zaskakujące połączenie marchewki i masła orzechowego, ale jakie pyszne! Szybka zupa low fodmap w 20 minut.
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym low fodmap |
SKŁADNIKI:
- kilka marchewek- łyżeczka startego imbiru- łyżeczka masła klarowanego / oleju- woda lub słoik bulionu low fodmap
PRZYGOTOWANIE
- Marchewkę i imbir kroimy w talarki, podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego przez kilka minut.
- Gdy ładnie się podrumienią, zalewamy składniki wodą lub bulionem low fodmap (gotowanym bez cebuli i pora).
- Gotujemy 10 minut.
- Dodajemy masło orzechowe i blendujemy wszystko na gładką zupę-krem.
- Doprawiamy solą, pieprzem, ew. chili. W razie potrzeby można dodać więcej wody/bulionu, do odpowiedniej konsystencji.
- Posypujemy odrobiną sezamu / ziaren słonecznika. Smacznego!
- Marchewkę i imbir kroimy w talarki, podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego przez kilka minut.
- Gdy ładnie się podrumienią, zalewamy składniki wodą lub bulionem low fodmap (gotowanym bez cebuli i pora).
- Gotujemy 10 minut.
- Dodajemy masło orzechowe i blendujemy wszystko na gładką zupę-krem.
- Doprawiamy solą, pieprzem, ew. chili. W razie potrzeby można dodać więcej wody/bulionu, do odpowiedniej konsystencji.
- Posypujemy odrobiną sezamu / ziaren słonecznika. Smacznego!
0 Komentarze