Na pierwszy rzut oka zaskakujące połączenie marchewki i masła orzechowego, ale jakie pyszne! Szybka zupa low fodmap w 20 minut.

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym low fodmap



SKŁADNIKI:

- kilka marchewek
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka masła klarowanego / oleju
- woda lub słoik bulionu low fodmap

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewkę i imbir kroimy w talarki, podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego przez kilka minut. 
  2. Gdy ładnie się podrumienią, zalewamy składniki wodą lub bulionem low fodmap (gotowanym bez cebuli i pora).
  3. Gotujemy 10 minut.
  4. Dodajemy masło orzechowe i blendujemy wszystko na gładką zupę-krem. 
  5. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. chili. W razie potrzeby można dodać więcej wody/bulionu, do odpowiedniej konsystencji.
  6. Posypujemy odrobiną sezamu / ziaren słonecznika. Smacznego!

0 Komentarze