Przepis na rosół low fodmap - pyszny sam w sobie, ale też jako podstawa innych dań.  Zawsze robię więcej i trzymam kilka zapasteryzowanych słoików w lodówce!



SKŁADNIKI:

- mięso, np. udka z kurczaka / szponder / porcja rosołowa / szyja z indyka
- kilka marchewek
- kilka pietruszek
- seler
- liść laurowy
- ziele angielskie

Pamiętajcie, że cebula i por są produktami niedozwolonymi! 

PRZYGOTOWANIE

  1. Aby rosół był pełen smaku, mimo braku cebuli, zrób jedną ważną rzecz - podpiecz lub podsmaż mięso i warzywa przed wrzuceniem do wody. Zrumienienie składników wydobędzie z nich pełnię aromatu.
  2. Obierz warzywa, ułóż razem z kurczakiem na blaszce do pieczenia, piecz ok. 30min w 180* lub połóż kurczaka na dużej patelni, gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dorzuć warzywa i przyprawy, smaż ok. 10min.
  3. Wrzuć warzywa do garnka z zimną wodą. Nie pozbywaj się sosu z blachy/patelni! Zalej ją wodą i też dodaj do garnka. 
  4. Gotuj na małym ogniu, kilka godzin. Odszumuj w trakcie. 
  5. Gdy jest gotowy, dopraw solą i pieprzem. Jeszcze gorący nalej do słoików, zapasteryzują się same. Warzywa możesz wyciągnąć i zmiksować, są dobrą bazą pod zupę-krem z pomidorów.
  6. Podawaj z makaronem kukurydzianym lub ryżowym, marchewką i natką pietruszki. Smacznego!


0 Komentarze