Przepis pochodzi od Blimsien: wytrawne śniadanie jajko, kuskus, marchewka

Śniadanie w wolny dzień, gdy masz trochę więcej czasu, trochę inne, niż to co zawsze. Komosa ryżowa (quinoa) z podsmażoną, pachnącą kuminem marchewką i jajkiem sadzonym. Jest przepyszne.


komosa ryżowa z marchewką i jajkiem sadzonym (przepis low fodmap)




SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

- pół szklanki komosy ryżowej
- szklanka wody
- jedna średnia marchewka
- masło klarowane do smażenia
- jajko
- sól, pieprz, sezam
- opcjonalnie: sok z cytryny, sos sojowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj komosę: weź pół szklanki komosy, opłucz ją dokładnie na sitku. Następnie rozgrzej w rondelku trochę masła, dodaj komosę, smaż przez minutę aż do zeszklenia. Zalej szklanką wody, posól. Gotuj 10 minut bez przykrycia, następnie sprawdź. Jeśli dalej jest twarda, dolej trochę wody i daj jej jeszcze 5 minut.
  2. Marchewkę umyj, obierz, posiekaj w blenderze, zetrzyj na grubych oczkach tarki albo zrób wstęgi obieraczką. 
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć marchewkę, dodaj 1/2 łyżeczki mielonego kuminu. Smaż, mieszając, kilka minut.
  4. Wbij obok marchewki jajko, przykryj patelnię pokrywką. Usmaż je tak, żeby białko było ścięte, a żółtko jeszcze płynne. 
  5. Wyłóż komosę na talerz, dodaj marchewkę i jajko, posyp sezamem. Możesz skropić całość sokiem z cytryny lub dodać sos sojowy. Smacznego!


0 Komentarze