Lekki omlet biszkoptowy low fodmap (bezglutenowy, bezlaktozowy). Dobra opcja na śniadanie, lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. 


omlet biszkoptowy (śniadanie low fodmap)



SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 20g mąki ziemniaczanej + 30g mąki kukurydzianej
- masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Oddzielamy białka od żółtek. 
  2. Białka ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier i żółtka.
  3. Odmierzamy mąkę, dodajemy, delikatnie mieszamy. 
  4. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego, ok. 3 min. Gdy zacznie się rumienić od spodu, przewracamy na drugą stronę (najlepiej za pomocą łopatki) i smażymy.
  5. Podajemy z czym chcemy. Dozwolone dodatki to: 
  • truskawki, kiwi, ananas, rabarbar
  • banan (niedojrzały max. 125g, dojrzały max. 33g)
  • maliny (max. 90g), borówki / jagody (max. 60g)
  • syrop klonowy, masło orzechowe, domowy karmel na mleku bl
  • dżem truskawkowy
Smacznego!


0 Komentarze