Omlet biszkoptowy (low fodmap)
Lekki omlet biszkoptowy low fodmap (bezglutenowy, bezlaktozowy). Dobra opcja na śniadanie, lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 2 jajka- szczypta soli- 2 łyżki cukru- 20g mąki ziemniaczanej + 30g mąki kukurydzianej- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier i żółtka.
- Odmierzamy mąkę, dodajemy, delikatnie mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego, ok. 3 min. Gdy zacznie się rumienić od spodu, przewracamy na drugą stronę (najlepiej za pomocą łopatki) i smażymy.
- Podajemy z czym chcemy. Dozwolone dodatki to:
- truskawki, kiwi, ananas, rabarbar
- banan (niedojrzały max. 125g, dojrzały max. 33g)
- maliny (max. 90g), borówki / jagody (max. 60g)
- syrop klonowy, masło orzechowe, domowy karmel na mleku bl
- dżem truskawkowy
Smacznego!
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier i żółtka.
- Odmierzamy mąkę, dodajemy, delikatnie mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego, ok. 3 min. Gdy zacznie się rumienić od spodu, przewracamy na drugą stronę (najlepiej za pomocą łopatki) i smażymy.
- Podajemy z czym chcemy. Dozwolone dodatki to:
- truskawki, kiwi, ananas, rabarbar
- banan (niedojrzały max. 125g, dojrzały max. 33g)
- maliny (max. 90g), borówki / jagody (max. 60g)
- syrop klonowy, masło orzechowe, domowy karmel na mleku bl
- dżem truskawkowy
0 Komentarze